StartMyDream

StartMyDream

13 ok, hogy miért nem vagy sikeres

2014. június 02. - StartMyDream

Jim Kuklar - 13 reasons you're not successful

 

   Megszámlálhatatlan embert látni, még barátainkat is, akik várják, hogy a sikeresség és a szerencse egyszer csak bekopogjon hozzájuk. Azt várják, hogy a fényűzés csakúgy megjelenik az ajtójuk előtt, mert egyszerűen csak van munkájuk. Elég fájdalmas ezt nézni, mert pontosan tudod, hogy rosszul gondolják, mások is tudják, hogy rosszul gondolják - ezzel a mentalitással nem jutnak sehova.

Elég sok indok van arra, miért vagy sikertelen, vagy nem elég sikeres, de ebben a cikkben éppen tizenhárom indokot találsz. A lustaság egyértelműen a legnagyobb. Rengeteg ember panaszkodik, hogy milyen egy szar az életük, és nincs éppen ez, vagy az, vagy a harmadik - amikor éppen csak magukon kéne változtatniuk.

Természetesen az, hogy sikeres vagy nem jelenti azt, hogy mindenkinek meg van mindene. Néhány ember a sikerességet teljesen másképp látja, és ez így van rendben. Az itt említett 13 ok a pénz és hasonló témákkal kapcsolatos.

Itt hozzátenném, hogy a cikk úgy szól, hogy '13 ok, hogy miért nem vagy sikeres', én inkább ezt átértelmezném:

13 ok a hétköznapokból, amiért nem vagy olyan sikeres

Nem fognám fel ilyen drasztikusan, mint ahogy leírja a cikk, illetve nagyon negatívan hangzik a cím. Ez nem ennyire egyszerű és nem ilyen kézzelfogható dolog, de biztos, hogy határozottnak és tudatosnak kell lenned, amikor úgy döntesz, hogy másképp állsz hozzá a dolgokhoz. Amiket ilyenkor felsorolnak ezek a cikkek olyan egyszerűnek tűnnek, dehogy tényleg működjön ahhoz minden momentumát érezned kell. Na lássuk...

1. Lustaság

Nem hinném, hogy van ennek bármilyen egyszerű módja. Azt kell feltételezzem, hogy lusta vagy. Minden egyes sikeres ember szét dolgozta a seggét, hogy ott legyen ahol van. Nincs probléma a lustasággal, csak valld be. De akkor ne nyafogj, hogy nem vagy gazdag és híres.

2. Jogosultság

Csak néhány ember tagja a földön a szerencsés sperma klubbnak. Te és én? Nekünk komolyan kell dolgozunk azért, hogy megkapjuk, amit akarunk. Felejtsd el, hogy neked ez jár. Nem jár, menj dolgozni.

3. Félelem

Félsz, ez egyszerű és világos. Félsz, nehogy hülyének nézzenek. Félsz, hogy mit szólnak majd a barátaid és a családod. Félsz mindentől. Nézd, be is fejezheted, hogy mindetől félsz... vagy nem. Senki nem fog meggyőzni, hogy fölösleges félni. Gondold végig... Mi vár rád, ha befejezed a félelem kifogásaid.

4. Negatív hozzáállás

Talán nem érzékeled, de az emberek akik körülvesznek negatívak. Energia elszívó emberek, akik azt akarják, hogy senki se legyen sikeres. Szabadulj meg tőlük, most! Vedd körül magad sikeres emberekkel, olyan emberekkel amilyenné szívesen válnál.

5. Ne gondolkodj

Mennyiben akarsz fogadni, hogy már paralízised van az analizálástól? Túl sokat gondolkozol azon, hogy mit kellene, vagy mit kellett volna csinálnod. A cselekvő emberek megkapják amit akarnak, és mindenki megkapja azt ami jár neki. Fejezd be az elemzést és kezdj el cselekedni!

6. Nincsenek célok

Nem tervezel semmit. Hiszel abban, hogy valamilyen úton minden csak úgy csodás módon megtörténik, amit akartál. Szóval csak figyeled a jeleket és vársz. Kellenek célok, amikért küzdhetsz. Különben csak vizen jársz.

7. "Ők"

Nincs olyan, hogy ők. Nincs egy titkos társaság, ami irányítja a sikerességet, vagy a kudarcaidat. Azért hoztad létre "őket", hogy jobban érezd magad, hogy levedd a felelősséget a válladról. Az igazság te vagy, és egyedül vagy, irányítsd Te az életed minden területen. Jóval egyszerűbb őket hibáztatni, nem? Gyenge..

8. Nincs meg benne az "X"

Nem tudod megcsinálni, mert nem vagy elég csinos, vagy nincs elég erős személyiséged hozzá. Nincs meg benned az X. Milyen hihetetlenül gyenge kifogás. Az igazság az, hogy minden béna, idióta unalmas ember ugyanolyan sikeres lehet, mint bárki más. A Te problémád, hogy még nem hiszel benne. 

9. Idő pazarlás

Te egy tipikus időpazarló vagy. Minden nap órákat töltesz a munkában nem-munkával. Sok dolgot csinálsz, ami lényegében nem is produktív. Hogy akarsz bármit is véghez vinni, vagy elérni bármilyen célt, ha csak elcseszed az időd? Szóval már most feladhatod, ha ezen az úton akarsz tovább haladni.

10. Social-media

Túl sok időt töltesz a közösségi hálók végtelen szigetén. Valószínűleg a produktív időd 50%-át a közösségi oldalak tallózása teszi ki. A legrosszabb ebben, hogy pontosan jól tudod, de nem tudod abbahagyni. Szóval semmit nem tudsz befejezni ezzel.

11. Túl kicsiben gondolkozol

Folyamatosan csak egy napban, vagy egy hétben gondolkozol ahelyett, hogy egy évben gondolkoznál. Emiatt nem jutsz sehova, nem irányítasz, mindig csak követsz.

12. Nem akarod igazán

Nem is akarsz igazán sikeres lenni, biztos csak álmodozni szeretsz róla, mint mindenki más. A szívedben igazából félsz tőle, hogy mi történik amikor ténylegesen megkapod. Ez a félelem az agyadban megesz téged. A sikeresség egy változás, és nagyon-nagyon jó érzéssel tölt el. Mond meg az agyadnak, hogy fogja be!

13. Nem hiszed igazán

Soha nem hitted, hogy valóban lehetséges volna a célod. A társadalom megtanította, hogy csak néhány kivételes ember kapja meg azt, amit szeretne. A többi ember elfogad. Ha tényleg szeretnél hinni benne, akkor haladj vele! Mind ott lehetük az első sorban, mert hittünk benne!

 istock_000007981541xsmall.jpg

A 13 pontnak van némi mondanivalója, de elég egyszerű oldalról közelíti meg. De az alapja ez... a folytatás részletesebb lesz. Valahol el kellett kezdenem. Őszintén szólva a grafika miatt jött be nagyon ez a cikk, de aki írta egy sikeres marketing guru, szóval nem a mély inspiráló gondolatok voltak a háttérben :)
Mindenesetre igaza van, csak ennél ez sokkal nehezebb, nem véletlen nem megy az embereknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://startmydream.blog.hu/api/trackback/id/tr146246898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vel 2014.06.03. 00:46:35

Mondják, hogy ha sikeres akarsz lenni, akkor írj arrol egy könyvet, hogy hogyan lehet sikeres lenni és a sok szerencsétlen lúzer halomra fogja vásárolni. Siker! :)

Komolyra fordítva a szót: a felsorolás hozza a megszokott, témához járó közhelyeket. Nincs időm rá, hogy mind a 13 pontom részletesen megkritizáljam, de egyikről már írtam a saját blogomon is:
veldryn.blog.hu/2013/12/18/a_lustasag_mitosza

Ez a kedvencem: "Túl sokat gondolkozol azon, hogy mit kellene, vagy mit kellett volna csinálnod. "

Ha nem tudom, hogy mit kell csináljak, akkor hogyan csináljam azt? Totális logikai krach... :P

Behajtó70 2014.06.03. 06:38:02

Minden szava igaz! De sajnos a legerősebb mondás a lustaság. Az akadályoz meg mindent. És erre a tv, sm rátesz pár lapátnyi földet.

Behajtó70 2014.06.03. 06:40:58

@Vel: nem arra gondol, hanem arra, hogy ne tökölj évekig valamin, mert addigra mások régen megcsinálják! Ez usa cucc, ott néha történik is valami, bár itthon velem is előfordult párszor a jó ötlet, de annyit tököltem, hogy közben mások magcsinálták.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.03. 08:07:06

Unalmas és hamis közhelyek gyűjteménye.

Pan Modry 2014.06.03. 08:34:46

A pontok egy resze jogos, egy resze kozhely, de a ne gondolkodj az egy hatalmas baromsag!!!

Aki nem gondolja at mit hogyan csinal es belekezd, az kis valoszinuseggel fogja hatekonyan azt a valamit csinalni, ezzel pedig a siker eselyet csokkenti

kun andras 2014.06.03. 08:37:49

A 14. ok, hogy nem tudod, mikor kell használni felkiáltójelet.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2014.06.03. 09:01:51

Ez a poszt is erről szól, csak máshogy.

Néhány kulcsszó:

önismeret, egzisztencia, határok.

tudat.blog.hu/2009/05/15/a_kezdetek_200

randomuser1 2014.06.03. 09:57:42

rákérdezek!
gúgöltranszlét korrekció nélkül?
lol

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.06.03. 10:01:08

Ásít.

Ezek a nívótlan amcsi motivációs listák kurvára unalmasak ám.

Mondok helyette mást, ami egy kicsit jobabn megvilágítja, miért APATIKUS a magyar:

----------------------------------

A ma átlagfizetésnek mondott, bruttó 250.000 forintos bér mögött ez van ma:

bérköltség: 321.250 Ft
ebből
bruttó bér: 250.000 Ft
nettó bér: 163.750 Ft

A munkavállaló fizet az államnak: 86.250 Ft

16% szja: 40.000 Ft
1,5% mpj: 3.750 Ft
7% egbizt: 17.500 Ft
10% nyugd.j: 25.000 Ft

A munkáltató fizet az államnak: 71.250 Ft

szoc.h: 67.500 Ft
szakk.h: 3.750 Ft

Tehát a 321.250 Ft bérköltséggel kifizetett 250.000 Ft bruttó bérből

- a munkáltató az államnak fizet 71.250 Ft-ot
- a munkavállaló az államnak fizet 86.250 Ft-ot
- összesen 157.500 Ft-ot
- míg a dolgozó megkap belőle nettó 163.750 Ft-ot

De mivel a dolgozó nem csak járulékokat és szja-t, hanem áfá-t is fizet

- a nettó munkabéréből fizet max. 34.813 Ft áfát

A MUNKAVÁLLALÓ EGYENLEGE TEHÁT:

bérköltsége: 321.250 Ft
bruttó bére: 250.000 ft

ebből az állam elvesz: 192.313 Ft
ebből a munkavállaló "szupernettója": 128.937 Ft

----------------------------------

Továbbá:

Ezen kívül még egy rakás más adó is van, az ilyen-olyan jövedéki adók, az autó teljesítményadója, baleseti adó, tranzakciós adó, kommunális adónak álcázott ingatlanadó, stb., stb. Így valószínűleg a 70% elvonás se túlzás.

----------------------------------

Ennyike, csillagom :)

Szarazinda 2014.06.03. 10:06:21

Úristen, ekkora hülyeségdömpinget régen láttam. Ha esetleg a poszt szerzője még megspékelné egy kér coelho, müllerpéter, vagy ákos idézettel, akkor megfontolnám a tényleges életfogytiglan támogatását :-)

s 2014.06.03. 10:43:03

Ez elég szar volt, baszkikám.

Az első pontnál erősen kétséges volt, hogy tovább olvasom -e. "Azt kell feltételezzem, hogy lusta vagy. " Nyertél, öreg. Lusta vagyok, mint a szar. Tudod, olyan mérnök féle. Nem nyomom az ipart ész nélkül, hanem megpróbálom a hatékonyabb módszert, ha van. Sokszor nincs, de azért én próbálkozom vele. Mert lusta vagyok úgy csinálni, mint a többiek.

Ötös pont: Ne gondolkodj. Lófaszt! Mindig gondolkodj, mert ember vagy. Ez a dolgod. Csinálni az állat is tud, gondolkozni csak te. Ha lemondtál róla, akkor lényegében baszhatod a sikerességedet.

A másik lényeges dolog, hogy összemosod az anyagi sikerességet a sikerességgel általában. Nem járnak ezek nagyon messze egymástól, de nem is azonosak. Hiszen szar anyagi helyzetben nyilván nem vagy sikeres, de akkor sem vagy az, ha megszereztél mindent, ami egy jó élethez kell, de nem bírod abbahagyni a szerzést, közben pedig elfelejtesz élni. Mert nem gondolkozol.

Iván_a_muzsik 2014.06.03. 10:43:46

NA szuper még egy ócska áldozat hibáztató ,közhelyekre ,kapitalista mesékre ,alapozott mítosz gyűjtemény:)
A valóság viszont az ,hogy ma ha szegénynek születsz úgy is fogsz meghalni:) A gazdagok gazdagabbak lesznek , lopnak ,csalnak ,rabolnak, miközben sült hülyék pedig arról győzködnek minket hogy hajrá csak akarni kell ,és itt a kánaán:)
És csak is mi hülye lusta fillérekért kihajtott rabszolgák vagyunk a hibásak sanyarú sorsunkért:)

Iván_a_muzsik 2014.06.03. 10:46:08

Egyébként nézd meg a PAin and Gain című filmet ,minden hasonló kapitalista mesékbe bízó embernek kötelező jelleggel vetíteném le...

Baloldali érték 2014.06.03. 11:42:46

Végre megjött a mai bullshitgyűjtemény, frissen-melegen szállítva amerikából.

marczy 2014.06.03. 11:48:25

1. Szétdolgozod a segged, rendben, de nagyon nem mindegy, mivel, mert bérből és fizetésből még senki nem gazdagodott meg... Alapvetően üzleti érzék kell hozzá, ami tanulható ugyan, de ha a családból nem hozza magából valaki, akkor óriási hátránnyal indul.
És az ember általában akkor dolgozza szét a seggét, ha hisz abban, hogy lesz eredménye annak, amit csinál, látja a haladást, az előrelépés lehetőségét.
Az üzleti érzék kultúráját meg sikeresen kiirtották Magyarországon az átkosban...

2. Az amerikai viszonyokat Magyarországra adaptálni megint csak hatalmas hiba.
Amerikában mindennek több valóságalapja van, pl. azért, mert ha befuccsol az üzleted, még mindig megteheted, hogy elköltözöl 2000 km-rel arrébb, hogy új életet kezdj. Nálunk meg jön a végrehajtó, visz mindent, mész az utcára, jó, hogy ettől retteg mindenki. Amerikában csak azt vihetik el tőled, amit a törvény nem véd. Ez államonként változó, de van, ahol pl. a lakásodhoz csak nagyon szigorú feltételekkel nyúlhatnak. Magyarországon arányaiban sokkal többet kockáztat az, aki belevág egy kockázatos üzletbe, mert rámehet mindene, ezt meg senki sem akarja.

3. A túlszabályozás, az óriási adminisztrációs terhek és az átláthatatlan adórendszer prohibitív hatása Magyarországon óriási. Senki nem fog vállalkozni, amíg a könyvelők Magyarországon ennyire jól élnek. De sajnos a magyar "elitnek" ez az érdeke, hogy ez így maradjon.

4. A leszakadó rétegeket az oktatáson keresztül kellene sokkal hatékonyabban segíteni (az üzleti alapismereteket is ideértve!!!), akkor pedig a plusz kiadás előbb-utóbb megtérül, mert jóval kevesebben fognak kegyelemkenyérre szorulni. Most sok minden történik Magyarországon, de nem ez.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.03. 12:24:02

"10. Social-media

Túl sok időt töltesz a közösségi hálók végtelen szigetén. Valószínűleg a produktív időd 50%-át a közösségi oldalak tallózása teszi ki. A legrosszabb ebben, hogy pontosan jól tudod, de nem tudod abbahagyni. Szóval semmit nem tudsz befejezni ezzel."

Hát jah, nem csak olvassa az ember az ilyen olyan hülye blogokat, de írja is, nem?

Bórembukkk 2014.06.03. 12:59:58

Szerintem itt azt írtad le, hogyan lehet valaki "jó robot". :) Persze, aki robot akar lenni, annak itt a siker receptje. Egészen addig, amíg ki nem jön a vadonatúj T1000-es.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.06.03. 15:11:14

@marczy:

"Magyarországon arányaiban sokkal többet kockáztat az, aki belevág egy kockázatos üzletbe, mert rámehet mindene, ezt meg senki sem akarja."

Valójában Magyarország az ügyeskedő Kft-k paradicsoma, akik ugyebár "korlátolt felelősséggel" rendelkeznek, azaz baromira nem végrehajtható a magánvagyonuk, de a cégben lévő pénzeket is szépen el lehet tüntetni.

Egyébként szerintem a negatív hozzáállás, a panaszkodás, a lustasággal párosuló irigység, meg a "miért nem" típusú mondatok jellemzik a leginkább a sikertelen embereket, és ezekben nagyon jók vagyunk mi, magyarok.:-/ (Hozzáteszem, szerintem nagy hiba az anyagi jólétet a sikeres élettel azonosítani, de ezt is értékrendje válogatja.)

Kayassine 2014.06.03. 15:22:49

@polyvinyl:
Nehéz ezt így számszerűsítve nézni és közben vigyorogni.

porte 2014.06.03. 18:37:18

igenis fel lehet törtni, aki gazdag annak könnyebb, aki szegényebb annak melósabb. Még annó dolgoztam egy multinál, volt egy first linehoz tartozó 50 éves menedzser aki anno operátorként kezdte a gyártósoron ugyanennél a cégnél.

Ennyi.
Szerintem jó lista.

J.László 2014.06.03. 18:38:39

@Mj:
"...ezekben nagyon jók vagyunk mi, magyarok..."
Ezekben valamennyi náció nagyon jó.

2006. augusztus 20-án senkit nem tapostak agyon. A világ vezető "demokráciájában" egy bevásárlóközpont megnyitásakor halottak és súlyos sebesültek vannak. Ha pedig jön a Katrina, a hadsereget kell kivezényelni.

Semmi okunk lenézni a nemzetünket.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.06.03. 18:47:08

@J.László:

Nagyon távol áll tőlem a nemzetem lenézése, a nemzet fölemelése éppen a problémák felismerésével kezdődik.
Másrészt nem értem, hogy a tömegpszichózis hogyan is kapcsolódik a negatív, panaszkodós és lusta hozzáálláshoz. Szerintem sehogy.
Harmadrészt még igazad sincs, mert több embert összetapostak, volt, aki súlyosan meg is sérült emiatt. (Egy budapesti Slipknot koncerten konkrétan engem is majdnem összetaposott a tömeg, ahol egyébként késelés is történt.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.06.03. 18:49:14

@porte:

"igenis fel lehet törtni, aki gazdag annak könnyebb, aki szegényebb annak melósabb."

Kivéve azoknak, akik fejben is "szegények". Nekik szinte lehetetlen.

ggaborx 2014.06.03. 20:18:59

Érdekes téma :) Az amcsi közhelyeket hagyjuk, fordítsuk le magyarra. Leírtam kb. 8 pontot, aztán ki is töröltem, mert igazság szerint a siker egyetlen titka a megfelelő _PARTNEREK_ megtalálása. Értem ez alatt, hogy a one-man show csak a legritkább esetben működik,.

Legalább 1 üzlettársra szükség van, aki lehet rokon, kolléga, barát, ismerős. A lényeg, hogy meg legyen a feltétlen bizalom és a határozott közös cél. Így eleinte munka mellett, esténként, hétvégenként el lehet indulni valamerre. Egyedül esélytelen vagy, hiába hiszed azt, hogy majd te aztán egymagad megmutatod a világnak. Nem fog menni, ne is reménykedj.

A probléma ott van, hogy ebben az országban egyszerűen nincs hagyománya, pláne kultúrája vagy kerete vállalkozóvá válásnak. Ezért aztán nagyon nehéz partnert találni, a legtöbben félnek bármitől, aminek köze van a saját vállalkozáshoz. Pedig ez alaptalan, egyszerűen az ismeretlentől való félelmet takarja. Vagy talán a kudarctól való félelmet, de ez meg bizonyítottan nonszensz, hiszen a kudarcokból lehet a legtöbbet tanulni.

Ha van ötleted, terved, nem is vagy lusta megvalósítani, kérdezd körbe a hasonló helyzetben lévő rokonaidat, kollégáidat, ismerőseidet, hogy ki szállna be melléd? Sanszos, hogy senki. A legtöbbjüket nem érdekli, elégedettek a "biztos" munkahellyel. A többieknek félelmeik vannak, melyeket te nem tudsz legyőzni helyettük.

És akkor a végére egy tipp: elsőként céget kell alapítani egy vállalkozás felépítéséhez. Tervezni, ötletelni, forrást keresni, vagy webes/szoftveres ötlet esetén a terméket kell előállítani. Ez nem kerül semmibe, csak a te saját szabadidődbe. De mint írtam, csak akkor áldozd bármire ilyesmire a szabadidődet, ha nem vagy egyedül. Egyedül nem fog menni, tényleg, komolyan.

ggaborx 2014.06.03. 20:21:01

@ggaborx: RE: persze a legfontossabbat fogalmaztam pont ellentétesen:

"elsőként céget kell alapítani egy vállalkozás felépítéséhez."
helyett:
"elsőként _NEM_ céget kell alapítani egy vállalkozás felépítéséhez."

Sorry, késő van már :)

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.06.07. 13:37:37

közhelygyűjtemény, de mint minden közhelyben, ezekben is van némi igazság, csak azért mégis kicsit egyszerű ez így

gondolkodni nem kell sokat olyan dolgokon, amik nem gondolkodni való dolgok...
tökölni, túlgondolni nem kell, pláne nem okoskodni

azért a siker nem ennyin múlik, de nekem szimpatikus alapjában az amerikai pozitív hozzáállás, bár tapasztaltam már a negatív oldalát is: mindenki mondja, hogy you can do it! közben nem is látják át a dolgot, a lényeget, így a nagy pozitív vállveregetés közepette nem kapsz egy építő kritikát se, mert mindenki csak pozitívkodik, de nem gondolkodik, pláne nem érzi bele magát a helyzetedbe
a nagy mosolygós pozitív hozzáállás felment sok embert a tudás, teljesítmény, gondolkodás alól

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.06.07. 14:45:42

ja, még annyit, hogy pont Amerikában nem úgy van, mint Nyugat-Európában, hogy mindenkinek jár az ingyenes vagy olcsó oktatás, pláne a felsőoktatás
aki ki tudja fizetni, az mehet elit egyetemre, ahonnan a Google, Microsoft, Facebook, Apple toboroz
onnan és csakis onnan...

a többi meg évi sok tízezer dolláros tandíjért, hitelből tanulhat

vagy mehet valami szar community college-ra, ahol kap egy associate degreet, amivel kitörölheti a seggét

ennek ellenére jól megvannak ezzel a rendszerrel, csak nem olyan egyenlősdi, mint a nyugat-európai
süti beállítások módosítása